Gyógypedagógiai és pszichológiai szempontú lovasterápia Pazar nevű lovam segítségével. Az indikációkról és az esetleges kontraindikációkról az Oldalak menüpontban olvashatnak.

2013. augusztus 26., hétfő

2013. szeptember 1-jétől módosul a lovas szolgáltatásokról szóló rendelet...

Tájékoztatom az Olvasóimat, hogy a lovasterápiás tevékenység végzése újabb jelentős szabályozást (megszorításokat) kapott. Az új rendelet 2013. szeptember 1-jétől lép hatályba (az alábbi weboldalról könnyen elérhető: http://www.lovasok.hu/index.php?i=31383).
 
Ezekre az intézkedésekre egyrészt szükség volt, hiszen köztudott, hogy manapság sokan önjelöltként végzik a lovasterápiát, amivel adott esetben komoly károkat is okozhatnak - mi pedig, akik (jelentős időt, energiát és pénzt áldozva erre) valóban kitanultuk a hivatásunkat, és ennek megfelelően dokumentálható végzettséggel is rendelkezünk, szeretnénk védeni a szakmát, de elsősorban: megóvni a kliensek egészségét. Másrészt azonban úgy érzem, a megszorítások (és nem véletlenül használom ezt a szót) bennünket, becsületesen, tisztességesen dolgozó embereket is hátrányosan fognak érinteni, tovább nehezítik az egyébként sem könnyű helyzetünket. Sokkal nyugodtabb volnék, ha látnék esélyt arra, hogy akár a Nemzeti Lovas Programra, akár a magyarországi lovasterápiás tevékenységre (amelyre el sem tudom mondani, milyen hihetetlenül nagy igény mutatkozik, de nyilván nem véletlenül...) látható, elérhető anyagi támogatások állnának rendelkezésre - a különböző rendelkezésekben megfogalmazott nemes célok elérése érdekében.  
 
Jelenleg azonban nehéz helyzetben vagyunk. Aki ma Magyarországon hivatásos lovasterapeuta (és munkáját tisztességesen, leadózva stb. végzi), szinte ingyen dolgozik. A "szinte" néhol nullást, egyes esetekben mínuszost is jelent!!! Az újabb rendelkezések, pl. a terápiás lovak vizsgáztatása, az infrastrukturális beruházások olyan plusz anyagi terheket jelentenek számunkra, amelyeket sokan nem tudunk vállalni. Ha ezt továbbgondoljuk, a helyzetkép igencsak szomorú: sok-sok kis beteg gyermek marad olyan egyedülállóan hatékony terápiás segítség nélkül, mint a ló-asszisztált foglalkozások (legyen az gyógypedagógiai, pszichológiai vagy hippoterápiás fejlesztés). (A módszer hatékonyságáról, adott esetben mással valóban nem helyettesíthető szerepéről többek között az én blogomban is olvashatnak.)
 
Zárszóként tehát: mint becsületes, törvénytisztelő állampolgár, az újabb rendelkezéseket is tudomásul vettem, és iparkodom az előírásokhoz igazodni. Ehhez azonban szükségem van támogatásokra. Nem ülök tétlenül, egy kutatási pályázatom már aktuálisan elbírálás alatt van, és továbbra is nyitott szemmel járok a pályázati források tekintetében. De ez, sajnos, nem valami sok...
 
Örömmel veszek a fentiekhez bárminemű hozzászólást... (kivételesen nem privát e-mail-ben, hanem itt, kommentben - köszönöm).
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése