Gyógypedagógiai és pszichológiai szempontú lovasterápia Pazar nevű lovam segítségével. Az indikációkról és az esetleges kontraindikációkról az Oldalak menüpontban olvashatnak.

2013. július 17., szerda

Egyensúly-javulás

Gyönyörű, látványos fejlődést tapasztaltam annál a kislánynál, akivel megkésett beszédfejlődési és mozgáskoordinációs nehézségei, továbbá egyensúlyproblémái okán kezdtük el a lovasterápiát. A 9. foglalkozáson eljutottunk oda, hogy stabil egyensúlyban ül a ló hátán és ütemesen, odafigyelve csinálja a mozgásgyakorlatokat! :-)
 
Ha most össze lehetne vetni egy két hónappal ezelőtti videófelvételt a mostani állapotával, ég és föld lenne a különbség. A fejlesztési terveimben rendre megjegyeztem magamnak, milyen gyenge volt az egyensúlya, hol erre, hol arra csúszott le a lóról, folyamatosan izgett-mozgott a Pazar hátán, lábait "eldobálta", figyelme szórt - olykor felmerült bennem komolyabb (neurológiai) háttér gondolata. Időközben szerencsére szakorvosi igazolást nyert, hogy a kislány problémái mögött nem áll organikus zavar, a lovasterápiás foglalkozások előrehaladtával pedig úgy tűnik, valóban rendeződnek is a kezdeti nehézségek, és egy igen jó irányú fejlődési folyamat vette nála kezdetét.

Többféle módszerrel dolgozunk, ezek között kiemelt szerepet kapnak a voltizsgyakorlatok - melyeket kivételes hajlékonysággal, igen szépen, nagy kedvvel csinál. Kiemelkedő jelentőségűnek tartom azoknak a foglalkozásoknak az eredményeit, amelyek kapcsán a saját testrészeit vetettük össze a ló megfelelő testrészeivel, majd ezeknek a testrészeknek az egyenkénti, illetőleg párhuzamos átmozgatását végeztük. (Az alábbi, google-kereső forrásból nyert kép éppen azt illusztrálja, hogy a négykézlábra ereszkedő ember testfelépítése miként vág egybe a ló megfelelő testrészeivel. Ezt a gyerekek a ló hátán utánozzák.)
 
 
Jelenleg a nagymozgások ügyesítésén keresztül próbálunk közelebb kerülni a finommozgások, így a beszédprodukció fejlesztésének beindításához is - tehát tulajdonképpen alapozó munka folyik a későbbi finomításhoz (eddig kedvező eredményekkel:-)).
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése