Gyógypedagógiai és pszichológiai szempontú lovasterápia Pazar nevű lovam segítségével. Az indikációkról és az esetleges kontraindikációkról az Oldalak menüpontban olvashatnak.

2012. november 1., csütörtök

Egy szorongásterápia margójára...

Az első kis kliensem, aki erős szorongással, néhány konkrét félelemmel, visszafogott és kevés kommunikációs szándékkal érkezett hozzánk - egyben az első olyan terápiás esetem, akinek a megsegítésében nemcsak kiegészítő, hanem fő vonal volt a lovaglás, s akinél azt érezhetem, hogy jelenlétünk a Pazarral hozzásegítette őt jelenlegi állapotához: egy nyílt, kommunikatív és nem utolsósorban nagyon bátor, bevállalós, remek kissrác lett belőle (miközben tanulmányait tekintve is osztályelső az általános iskolában...). A következő néhány gondolattal a vele való közös munkánk eredményét kívánom megosztani.
 
Körülbelül 2 évnyi lovasterápiás együttműködésünk során ezzel a kisfiúval sikerült (szintén elsőként) végigvinnem egy hosszú meseterápiát: fejezetenként feldolgoztuk az Óz, a csodák csodája c. teljes mesét. A mesék varázsereje azáltal bontakozik ki, hogy szimbolikus úton szólnak hozzánk. A gyerekek önkéntelenül is mindig azzal a mesehőssel azonosulnak, illetőleg a mesének épp arra a vonulatára reagálnak érzékenyen, amelyre a saját kis élet-történetünk (vagy épp megakadásuk) szempontjából a legnagyobb szükségük van. Ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy legyőzzék félelmeiket, kompenzálják kicsiségüket, felszámolják szégyenérzetük okát - a mese egészen egyszerűen kárpótlást nyújthat nekik nemcsak a valós, hanem a vélt fogyatékosságaikért is. Ennél a kisfiúnál ezt a tudattalan öngyógyító folyamatot szerettem volna elősegíteni az egyébként nagyon is tudatos meseválasztásommal: felkínálva neki a lehetőséget s a módot a bátor "oroszlánná" való átváltozáshoz.
 
Jelentem, az átalakulás szépen lassan megtörtént. De előbb néhány szó magáról az útról, amit ő a Pazar hátán ülve, jómagam mellettük gyalogolva közösen bejártunk.
 
A főszereplő kislány, Dorothy barátait hétről hétre játékosan elevenítettük meg. Pl. szalmából és bálamadzagból készítettünk madárijesztőt (akit persze a Pazar egyből fel is akart falni:-)), később különböző anyagokat tapintottunk csukott szemmel egy zsákban, így ismerkedtünk meg a bádogemberrel, akinek egy-egy testrészét a varázs-lovaglópálca segítségével megérintve képletesen beolajoztuk és (a ló hátán kivitelezhető tornagyakorlatokkal) át is mozgattuk. Következhetett a gyáva oroszlánnal való találkozás, amikoris a kisfiú kapott egy oroszlán-álarcot, hogy azt feltéve bújhasson bele az oroszlán bőrébe. Utóbbi történet úgy látszik, jó nyomot hagyott - a kalandozások során már érezhető volt szimpátiája a gyávának mondott, magát gyávának hitt, de egyre inkább csak annak tűnő oroszlánnal. Emlékszem, mennyire élvezte, amikor a mese szerint ez az oroszlán a hátára vette kis barátait és úgy ugrott át velük egy szakadékon. Ekkor kerültek elő a körkarámba az akadályrudak, amelyeken ügetésben járóiskoláztunk, s a Pazar csak úgy röpítette a hátán kis lovasát. Felemelő volt látni az összhangjukat, a felszabadultságukat. A ló és a lovas egymás iránti tökéletes elfogadását és csodás harmóniáját.
 
Sok érdekes kaland után fokozatosan egyre nyíltabb, beszédesebb, cselekvőbb és kezdeményezőbb lett az a kisgyerek, akivel valamikor önmagába zárva találkoztam. Azon a napon, amikor a mesénk utolsó fejezete következett, saját magától mondta ki a következő mondatot: "Valójában ez az oroszlán mindig is bátor volt, csak nem tudott róla..." Úgy érzem, valahogy így teljesedett be nála az azonosuláson keresztül a feloldódás.
 
Végezetül van itt még egy utolsó gondolat a szájából, ami különösképpen megfogott. Amikor megkérdeztem tőle, ki volt a legszimpatikusabb szereplő számára, Ózt, a nagy varázslót nevezte meg, mégpedig a következő indokkal: azért, mert nem egy elvont, különleges valaki volt, hanem egy egyszerű EMBER...  
 
Sokat tanultam ettől a kisfiútól, talán az egyik legtöbbet. Vajon a nagy, okos és bátor felnőttek számára mi lenne a legvonzóbb egy varázslóban? Vajon csak én érzem-e úgy, hogy tengernyi tulajdonságát felsorakoztatnák, kivéve egyet, egyetlenegyet: valódi ember-mivoltát...? Pedig a varázslás titka nem mindig volna bonyolult. Csak nem kellene folyton-folyvást annyira megfelelni igyekeznünk. Annyira különlegesnek lennünk. Annyira extrán teljesítenünk. (Jó magasra téve a lécet, természetesen.) Egyszerűen csak egyenes, nyílt, őszinte embernek maradnunk. Valódi önmagunknak. Amolyan: emberinek.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése