Gyógypedagógiai és pszichológiai szempontú lovasterápia Pazar nevű lovam segítségével. Az indikációkról és az esetleges kontraindikációkról az Oldalak menüpontban olvashatnak.

2011. május 8., vasárnap

Segítőkészség

Nemrég húsvéti lovaglást rendeztem a gyerekeknek. Ügyességi feladatokat kellett a lovon/a lóval együtt végrehajtani, pl. bóják között szlalomozni egy kanálban tartott tojással (természetesen műanyagból volt a tojás:), kosárba dobálni kis színes labdákkal és hasonlók. Nagyon motiváltak voltak a kis lovasaim - pláne, hogy a jutalom egy csokinyuszis csomag volt a végén. Úgy jött ki azonban a lépés, hogy két egymást követő páciensem szülei jól elbeszélgettek egymással, így a kislányuk, aki már végzett a lovaglással, várakozni kényszerült és végignézte a következő kislány lovaglását. Kettejükben közös, hogy figyelemzavarral küzdenek. A nagyobbik lány már iskolás, ő nézte a kicsit, aki még oviba jár. Először magától szólt közbe egyszer-kétszer, biztatva a kisebbet (pl. hogyan tartsa a pohár vizet, hogy ne lötyögjön ki, meg emlékeztette a csokinyereményre, stb.). Ezután kitaláltam, hogy bevonom a munkámba, hadd segítsen. Ez a kislány egyébként is nagyon kedves és segítőkész a nála fiatalabb gyerekekkel - igazság szerint gyakorlata van, hiszen neki is van egy kishúga. Az együttműködésünk remekül sikerült! Hármasban labdáztunk, majd feltettem mindkettejüket a lóra és páros voltizst csináltak. Fantasztikus érzés volt látni, hogy a két ismeretlen, ilyen-olyan zavaros kislány milyen remekül segítette egymást, amikor szemben ültek és arra kértem őket, hogy cseréljenek helyet úgy, ahogy tudnak. A nagynak - reményeim szerint - erősítette az önbizalmát, hogy nekem segíthet, példát mutathat, a kicsinek pedig, akinek viszont nincs tesója és nagyon féltékeny típus, villámgyorsan lett egy barátnője - a lóról leszállva már szaladtak is együtt labdázni. Remek kis voltizspáros lehetne belőlük! :-) 

A figyelemzavaros-diszkalkuliás nagylányomra még röviden visszatérve: direktben "gyúrom" vele a jobb és bal irányokat, de bizony, még mindig kevergeti őket. Az egyensúlya (lovon) nagyon jó, de a nagymozgások koordinálása bizonytalan (pl. keresztezett karmozdulatoknál, ahol együttmozgások figyelhetők meg más testrészeivel). Megfigyeltem, hogy jobb oldalra nehezebben fordul a törzsével, mint balra. A mozgáskoordináció fejlesztésére ezentúl, hogy végre jön a jó idő, sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni. Ezen kívül észreveszem, hogy nehezen tanul (és jegyez meg) új szavakat. A verbális tréningünk is folytatódik tehát, méghozzá a lóval kapcsolatos kifejezések terén igyekszem a szókincsét bővíteni. Most úgy érzem, a számolási készség fejlesztését kicsit szüneteltetni fogom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése