Gyógypedagógiai és pszichológiai szempontú lovasterápia Pazar nevű lovam segítségével. Az indikációkról és az esetleges kontraindikációkról az Oldalak menüpontban olvashatnak.

2013. szeptember 10., kedd

Rövidterápiás sikerélmény

Nagyon jó érzés végiggondolni az elmúlt kb. három hónapot. Foglalkoztam egy kislánnyal, akinek megkésett beszéd- és mozgásfejlődése miatt volt szüksége a lovasterápiára. Annyira bizonytalan egyensúllyal, gyenge mozgáskoordinációval kezdtünk... Több gondot okozott a koncentráció és a figyelem megtartása is. Aztán...
 
Gyönyörű példáját hozta ez a kislány annak, hogyan segít mindezeken a ló! És ehhez a heti egyszeri foglalkozások is elegendőnek bizonyultak. Szépen helyreállt az egyensúlya, sokat javult a mozgásügyessége (a nagy- és finommotorikát is beleértve). Ennek hétről hétre látható jeleit mutatta a mozgásos, rajzos, bábos stb. feladatok kivitelezése kapcsán. A voltizsgyakorlatok közül néhányat már lépés közben is önállóan csinál (pl. a malomgyakorlatot és annak részeit, a sarokülést, törökülést). 30 percen keresztül képes komolyan odafigyelni, együttműködni a lóval és a terapeutával. De ami még számomra is meglepő: a beszédprodukciója is sokat javult! És biztos vagyok benne, hogy nemcsak az én fülem szokott hozzá a pöszeségéhez, mivel a fejlesztési terveimben hétről hétre rögzítettem a tipikus hangképzési problémáit, így dokumentálva áll előttem, mennyivel tisztább, érthetőbb jelenleg a beszéde.
 
Most, az ősz beköszöntével befejeztük a közös munkánkat. Nem mondom, hogy nincs már mit fejleszteni: a mozgáskoordinációján, a szem-kéz koordináción, illetőleg a hangképzésén természetesen. Ugyanakkor olyan biztos alapokat kapott, amelyet (továbbra is így gondolom) a lovasterápia speciális hatékonyságának köszönhetünk. Kellemes érzésekkel bocsátom útjára, megérett arra, hogy lovasiskolai keretek között, egészséges társaival együtt, nyeregbe szállva tanuljon tovább lovagolni!

2013. szeptember 1., vasárnap

Pazar - mint viselkedéses és érzelmi tükör

Többször írtam már a blogban olyan helyzetekről, amikor a gyerekek saját érzéseiket, érzelmeiket vetítik rá a lóra - a Pazart ilyenkor "projekciós felületként" szoktam emlegetni. A projekció (kivetítés) azt jelenti, hogy a kliens olyan tulajdonsággal ruházza fel a lovat, ami valójában a sajátja - ám sokszor ezzel nem szívesen szembesül, esetleg nem is tud róla.
 
A mai terápia szemléletes példáját adta annak, hogyan képes a ló viselkedéses tükörként szembesíteni a hátán ülő pácienst saját cselekedeteinek (érzelmi) következményeivel. Ebben az esetben tehát nem kivetítésről van szó, de hasonló jelenségről, minekutána ilyenkor is a ló válik (mintegy ko-terapeutaként) bizonyos emberi tartalmak képviselőjévé. A 9 éves kisfiú kliensem magatartás- és viselkedésproblémái az utóbbi időben nagyon intenzívvé váltak, még a lovasterápiás foglalkozásokra is betolakodtak, ami azelőtt nem volt jellemző. Aktuálisan ezen a héten a Pazarral is akadtak gondjaim - nem tudom, a frontátvonulások voltak-e rá ilyen hatással, de minden edzésen ellenkezett, kibújt a feladatok alól, még a szeme állása is azt mutatta, hogy "csakazértse". Makacs és öntörvényű volt (még szerencse, hogy ez a terápiás foglalkozásokra nem tevődött át, épp csak engem tisztelt meg nyereg alatt a csökönyösségével). A terápia első perceiben kiderült, hogy a lovasa is hasonlóképp engedetlen magaviseletet produkált otthon, amiről még büszkén be is számolt nekünk (hogyan bosszantotta fel a nagymamáját, mintegy tesztelve őt, meddig bírja a strapát - hangos kacagás közepette előadva a történetet). Nos, mikor futószáras munkára került a sor, és Pazar hozta a formáját - iszonyú lusta volt, alig akart ügetni, ezért hát kapott a hátsójára az ostorral, mire szemtelen válaszul kirúgott egyet a belső hátsó lábával (nesze neked, ostor...) -, akkor a hátán ülő kis "viselkedészavar-csomag" igen ám csak meglepődött, amint a ritmikus mozgássor egy pillanatra megtört, megdobta egy kicsit a Pazar a fenekét, ami érthetően nem volt számára kellemes. Mi történt? - kérdezte. Hát, kérlek, rosszalkodott a Pazar! Mintegy heccből, vajon meddig bírod a strapát... Nos, milyen érzés ez neked? Elszégyellte magát...
 
Kivételesen: köszi, Pazi - de azért nem szeretnék ebből a hétből rendszert csinálni... :)