Gyógypedagógiai és pszichológiai szempontú lovasterápia Pazar nevű lovam segítségével. Az indikációkról és az esetleges kontraindikációkról az Oldalak menüpontban olvashatnak.

2010. augusztus 31., kedd

Bemutatkozás

Ajaj, most egy picit gondban vagyok... Melyikünk is valójában a terapeuta? ;-)
Azt gondolom, hogy az igazi terapeuta Pazar, a lovam, én pedig valójában csak a segítője vagyok. Illendő hát kedves "kis" kollégámmal együtt bemutatkoznom! :-)


Pazar '97-es születésű, kisbéri félvér (herélt) paci (csak az érdekesség kedvéért: jómagam a "tükörképe", '79-es vagyok:-). 2009 nyarán került a tulajdonomba, ám annakelőtte is igen gondos gazdája volt, így a körülbelül egyéves terápiás lóvá történő átképzése biztos alapokra épülhetett. 2010 tavasza óta gondos, féltő, szerető és együttműködő segítőtársam a gyógypedagógiai és pszichológiai gyógylovagoltatásban, miközben ügyes ugró- és bátor tereplóként is remek barátom.

Jómagam nyelvész vagyok és főállásban egy vidéki felsőoktatási intézményben tanítok. Gyerekkori szenvedélyem a lovaglás és a lovak csodálata. Diákéveim alatt többször szerepeltem vadászlovaglásokon és díjugratóversenyeken is (ezeknek az időknek kedves emlékeit, néhány oklevelet és érmet még ma is őrzök). A gondtalan éveknek egy belgyógyászati betegség vetett véget. Néhány évre teljesen abbahagytam a lovaglást - bár utólag már tudom, hogy nem kellett volna, ugyanis végül a lovak és a lovaglás újrakezdése is hozzájárult a teljes felépülésemhez. Érdekes egybeesés, hogy akkoriban akadtam rá az interneten a Magyar Lovasterápia Szövetség honlapján arra a hirdetésre, amelyben lovasterapeuta-képzésükről tájékoztatták az érdeklődőket. Innentől pedig nem volt megállás...

Megszállott lettem. Eltökélt szándékommá vált, hogy megismertessem az emberekkel azt a csodát, amit saját magam (a saját bőrömön) már megtapasztaltam. Mindegy, hogy milyen betegségről van szó, legyen az bár egészen más, mint amilyen a sajátom volt. A lényeg az eredmény.

Ez a megszállottságom azóta is tart. Töretlen hittel és őszinte lelkesedéssel teszem a dolgom. És: nagyon élvezem! :-))) Elvégeztem a kétéves terapeuta-képzést, s miután sikeres terápiás gyakorlati vizsgát tettem, bátorkodtam nekikezdeni az önálló praxisnak (2010 őszétől pedig - az eredményes záróvizsgának köszönhetően - erre már papíron is jogosult vagyok). Egyéni vállalkozóként, a szabadidőmben próbálok segíteni mindazoknak, akik örömmel és "játszva" kívánnak meggyógyulni! :-)

Ezt a blogot azzal a céllal hoztam létre, hogy rögzítsem a terápiás tapasztalataimat. Ezzel elsősorban a szülőknek kívánok segítséget nyújtani, hogy jobban értsék, mi történik gyermekükkel a lovasterápiás foglalkozásokon, melyik feladatnak milyen eredményei várhatók, az egyes fejlesztések miért úgy épülnek egymásra, ahogy, mik a nehézségek és mik a sikerek. Reményeim szerint folyamatában ellenőrizhetik majd a fejlődés menetét, feltehetik kérdéseiket, adhatnak ötleteket, tanácsokat (nekem, vagy akár egymásnak is). A személyiségi jogok védelme érdekében úgy tervezem, hogy eseteket mutatok majd be (pl. hiperaktivitás, tanulási zavar, beszédészlelési és -megértési zavar stb. terápiája címmel), mely leírásokat egyéni kódszámmal látok el. A kódok természetesen egy-egy konkrét pácienst fognak lefedni, de erről csak az adott szülőnek lesz tudomása. Bízom benne, hogy az esetleírásokból azok is sokat tanulhatnak, akik még ezután szeretnék csemetéjüket lovasterápiára hozni - avagy felnőttként saját magukat...